Jeg har længe gået og tænkt på at sætte en sol celle på båden og har så endelig fået det lavet. Markedet blev undersøgt, med størrelse og ydelse, tænkte på at bestille hjem fra Kina, men fandt ud af at det ville blive for dyrt med fragt og told. Den samlede udgift: Solcelle 775.- laderegulator 60.- dæksgennemføring 55.- kabel ca. 100.- kr og så lige en tube sikaflex 291 til 129.-

Fandt så denne model ved Stratosol i Skødstrup, som lige nøjagtig passede på garagen over skydelugen.
Jeg har sat solcellen fast med sikaflex 291, jeg ved godt der burde være luft under for at holde den så kold som mulig, jo koldere jo større effekt kan den give, jeg borede 4 10mm huller i rammen ind mod løjgangsbomme, så der kan komme lidt luft ind under, men glasfiberen er jo i sig selv kold så mon ikke det går.Den stod i 2 dage med køleskabet kørende, den kom ikke under 12,4 volt, i de par dage var der ikke høj solskin.

Tekniske Data:
  • Model: SY-S60 Wp.  
  • Solcelle type: Monokrystalinske  
  • Wp: 60 Wp  
  • Vmp (maksimal spænding): 17,8 V  
  • Imp (maksimal strøm): 3,31 A  
  • Bypass dioder: 1 stk.  • Ydelsestolerance: +3%
  • Ydre mål: 670 x 650 x 30 mm.
  • Vægt: 5,4 kg.
Montering af 6-7 meter 2x2m2 kabler. Jeg måtte have vinkel listen af i nedgangen og 3 skruer i lofts beklædningen, der var hul igennem unde loftsbeklædningen og der ved kunne jeg komme til at trække en søgefjeder igennem ind til motorrummet.

Fra motorrummet trak jeg kablet ind ved vandtanken og videre ind under komfuret. Vores forbrugsbatteri sidder i bagbords side, skulle jeg have været den anden vej skulle det være forbi dieseltanken og gennem toilettet.
For at komme ud til sol cellen, borede jeg et 10 mm hul fra ruffet under sprayhooden og ned til der hvor jeg havde løsnet loftsbeklædningen, som af skærmning bruget jeg en dækshætte til rg 58 kabel (Masnedø varenr. 827791, Palby varenr. 114490) skar den store runde del af under dækshætten, da der ingen grund er til lave så stort et hul, og fyldte så godt op med sikaflex.

Lade regulatoren har jeg anbragt inde ved skraldespanden, der kan jeg altid lige se om den lader. Jeg ved ikke helt om det er en PWM eller om det er en MPPT controler, i den lille manual der fulgte mede står der MPPT, det kommer an på hvor jeg jeg kigger når jeg googler, den er købt i Kina for 60.- kr. incl. fragt (gratis fragt) har set nogen tage 350.- for den samme her hjemme.
Jeg har sat en sikringsholde med 4 sikringer (der var ikke med 2 sikringer på lager, men så er både plus og minus sikret). Fra solcellen køre den ned igennem sikringen og videre til laderegulator og fra laderegulatoren  går den også igennem sikringen til batteriet, jeg har valgt at sætte 5 amp sikringer i da solcellen skulle kunne give godt 3 amp