Efter ca. 10 år og ca. 900 motor timer begyndte motoren at blive varm hvis vi kørte med mere end 2100 omdr. på fladt vand er det ca. 6 knob så det var ok, men der skulle jo gøres noget ved det, der har før ligget muslinge skaller lige før varmeveksleren. Så igang med at rense kølesystemet, der skal bruges ca. 3 liter kølvæske. Drifts temperaturen har ligget på 90 grader, har jeg set efter jeg monterede temperaturmåler sidste år, men nu er den helt nede på mellem godt 70 og 85 grader, i manualen skriver de mellem 75 og 95 grader som drifts temperatur.

Den største sønder var nok der hvor kølevandet går over i udstødningen. Som det kan ses på billedet var der ikke meget hul tilbage der hvor den lille vinkel går fra varmeveksler til til udstødning. Jeg tog også lige luftfilteret af det gav lidt plads.

Se udskiftning af knæ HER

Begge ender ved varmveksleren tages af, der sidder 3 unbrako skruer i begge ender. Det er i den ende der vender ind mod kahytten der samler sig muslingeskalle og løsgående empeller blade, den har jeg har haft skruet af et par gange for at rense for muslingeskaller.

Det ville være en god ide at have en prop der kan sættes i den slange der tages af ellers løber vandet bare ud den vej i stedet for gennem motoren. (det havde jeg ikke så jeg måtte lige holde hånden for)Her ses bl.a. mit “gamle” termometer som jeg brugte/bruger til at holde øje med temperaturen med
Køle system skal skylles igennem, lidt storm P, men det var lige det der var på lager. Der er aftapnings nipler i begge sider af motoren, den der sidder ved siden af olie filteret er nok den der skal bruges mest, den under varme veksleren skal lukkes hurtigt ellers for man ikke skyllet helle systemet igennem. Skyllede igennem indtil vandet var klart.

Her ses den aftapnings nippel der sidder ved siden af oliefilteret
Ekspansions beholderen blev også lige renset

Varmeveksleren sad lidt fast så jeg brugte en skruetrækker med et blødt håndtag som jeg brugte til at banke på, den skal tages ud ind mod kahytten.
Selve varmeveksleren lagde jeg i eddikesyre (en kraftig blanding) og rensede den af med en neglebørste og skyllede den godt af med haveslangen.

Der er 4 O-ringe i veksleren, DMC havde kun 2 på lager så jeg skiftede kun de 2 inderste, de koster 126.- kr. stykket (tyveri)
Her er de mål som jeg forsøgte at tage, tykkelsen burde være den rigtige, men diameteren er svær. Hvis nogen finder dem billigere høre jeg gerne.
Som Erik skriv til mig, så findes diameter x=længde(omkreds)/pi, man kunne evt. klippe den gamle o-ring  over og måle længden.


Som det ses her så er det en perkins motor vi har.